söndag 12 december 2010

Bageri och kondetoriutbildningen


Om utbildningen
Den passar en som vill arbeta med händerna, tycker om att arbeta med kunder och kundservice och att man har känsla för färg och form. Det krävs skicklighet, kreativitet och att man har känsla för kunden. Efter utbildningen kan du bli bagare, konditor, butikssäljare, kock eller servitör.
Du lär dig laga mat, servera, baka, göra konditorivaror, choklad och konfektyrer.

År 1 från ax till limpa
Det första året koncentrerar du dig på grunderna och teknikerna inom bageribranschen där maskiner och utrustning också ingår. Du får lära dig mer om branschens moderna och traditionella arbetssätt i kurser inom bageri och livsmedelsteknik.

År 2 känsla för det goda
Under andra året ska du arbeta vidare på den grund du fick första året samtidigt som du lär dig mer om historiken bakom bageri- och konditoriyrket och hantverket. Du ska också arbeta med försäljning och produktutveckling som i vår skolbutik sätts på prov i verkligheten mot kunder. 

År 3 den nöjda kunden
Under tredje året fördjupar man sig på olika specialområde såsom bland annat choklad, sockerarbete, försäljning och restaurang. Man kommer gå ut på en längre praktik för att lära sig och få erfarenhet av ”det vanliga arbetslivet”.
Under året kommer man arbeta med bakverk och bröd utifrån olika teman.
Man kan även välja till kurser som man kan behöva om man vill starta eget företag och välja till språk för att kunna prata med kunder ifrån hela norden.

Man har femton veckors lång praktik. Då du får känna hur det känns ute i arbetslivet. Du knyter även kontakter med branschfolket. Du kan även prova yrkets alla delar i skolbutiken.

Man har inte bara lektioner om hur man tillverkar ett perfekt bröd eller en kaka, utan man har också vanliga lektioner. John Bauer försöker se till så att alla dina lektioner är inriktat på just det du utbildar dig till.

För att John Bauergymnasiets bageriutbildning ska vara något för dig krävs inte bara att du har mellan 70 och 170 poäng utan även att du gillar att arbeta med dina händer och att ha viljan att jobba med kundservice.

Exempel på kurser man kan gå:
Bageri 1, 2 och 3
Konditori 1, 2 och 3
Choklad och konfektyr
Service och bemötande
Livsmedel och näringskunskap
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering

Alla uppgifter som man behöver om bageriutbildningen på John Bauergymnasiet som ligger bland annat i Ystad finns på deras hemsida http://www.johnbauer.nu/
Av Kajsa Lund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar